Το όχημα από μέσον έγινε σπορ

Το όχημα από μέσον έγινε σπορ

Του Κώστα Υψηλάντη

Η  μετακίνηση και η μεταφορά, από τα αρχαία χρόνια, ήταν από τα βασικότερα προβλήματα του ανθρώπου. Τα άλογα, τότε,  ήταν ο βασικότερος βοηθός του, στην επίλυση του προβλήματος.  Από παλιά, ήταν και το μέσο προβολής της άρχουσας τάξης. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, συμβουλεύει τον πατέρα, να μην δωροδοκεί τον υιόν του, χρησιμοποιώντας αυτό το μέσον.

Στην σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας και της ταχύτητας, αυτά τα δύο προβλήματα, έχουν ξεπεραστεί, φυσικά, μόνο  στον ανεπτυγμένο οικονομικά, κόσμο. Αντίθετα, το πρόβλημα της χρήσης, του μέσου αυτού, για προβολή, έχει οδηγήσει σε καταστροφικές και νοσηρές καταστάσεις.

Από μικρά, τα παιδιά οδηγούνται σε αυτόν το μιμητισμό και την φιλοδοξία από τους ίδιους τους, τους γονείς. Στην καταναλωτική αυτή υστερία, το μέτρο δεν μπορεί να χαραχτεί, εύκολα.  Πρέπει να προηγηθεί η διδασκαλία των βασικών και των αναγκαίων της ζωής, και να καλλιεργηθεί η πνευματική παιδεία και η σωματική άθληση.

Τα μηχανοκίνητα σπόρ πρέπει να αποτελούν ένα μικρό τμήμα των ενδιαφερόντων των ανθρώπων και πρέπει να διδάσκεται η επικινδυνότητα της ταχύτητας.

Από την αντίθετη θέση, ο διαβάτης, πρέπει να μάθει πολύ καλά, αλλά και να εκτελεί την συμπεριφορά του, όταν διέρχεται, τους δρόμους.

Δεν είναι καθόλου λίγα, τα περιστατικά, που φταίχτης του ατυχήματος, ήταν ο πεζός, που με την απερίσκεπτη ή ανέμελη συμπεριφορά του, δημιούργησε το ατύχημα, σε βάρος του…

Η δημιουργία ενός κέντρου εξέτασης όλων των κατοίκων, οδηγών και πεζών, πρέπει να δημιουργηθεί, για να διαπιστωθούν οι ελλείψεις στην γνώση και στην φρόνηση.

Τα νέα παιδιά, πρέπει να προφυλαχτούν κι από τον έντυπο τύπο, που κερδοσκοπώντας, στην διαιώνιση του πάθους της ταχύτητας, προβάλουν πρότυπα επικίνδυνα. Το περιεχόμενο των περισσότερων περιοδικών δεν βοηθά την ασφάλεια στην περιήγηση των ωραίων ελληνικών τόπων, αλλά στηρίζεται στην «κατάκτηση του δρόμου», λες κι αυτός, είναι, ο αυτοσκοπός της μετακίνησης.

Για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων, πρέπει να εξεταστούμε, όλοι, ψυχολογικά και οδοιπορικά.  Μετά, πρέπει να παραδειγματιστούμε οι υπόλοιποι με την τιμωρία όσων οδηγούν με σφήνες, ή στερούνται ικανοτήτων, λόγω ηλικίας, ή οδηγούν πιωμένοι ή άϋπνοι.

Μεγάλος έλεγχος στις «εθνικές οδούς» χωρίς μπάρα. Μεγάλος έλεγχος στις «κρυφές παγίδες», των σκεπασμένων σηματοδοτών, από δέντρα ή πινακίδες. Αυστηρότερες ποινές δεν θα γίνονται εύκολα δεκτές από τον κόσμο, αν δεν προηγηθεί μια διδασκαλία οδήγησης. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.

Αθήνα, 8-12-2014

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.